COUNTY OF EL DORADO DEPARTMENT OF TRANSPORTATION

CONSTRUCTION UNIT JAMES W. WARE, P.E. MAIN OFFICE:
2441 Headington Road Director of Transportation 2850 Fairlane Court
Placerville CA 95667 Placerville CA 95667
Phone: (530) 642-4987 Internet Web Site: Phone: (530) 621-5900
Fax: (530) 295-2655 http://co.el-dorado.ca.us/dot Fax: (530) 626-0387

DATE: September 3, 2010
TO: All Prospective Bidders
SUBJECT: Responses to Bidders’ Inquiries No. 1

White Rock Road Widening and Signalization
(Contract No. PW 09-30493, CIP No. 72372)

INQUIRY PAGE OR
NO. DRAWING INQUIRY/RESPONSE
NO.
1. N/A Question: Is there any directional drilling or jacking and
boring associated with this project? What are the pipe sizes
and quantities?
Answer: Neither directional drilling nor jacking and boring is
required or anticipated to be used for this project. 4 linear
feet of 18” Plastic Storm Drain Pipe.
2. SP-68 Question: Please confirm that the work associated with Hot
Mix Asphalt (HMA) will be done using the Method process.
Answer: Attention is directed to the first sentence of Section
10-1.20 “Hot Mix Asphalt” of the Special Provisions.
3. SP-46 Question: Is the County requiring the use of the scheduling
software specified on SP-467
Answer: Yes
4, N-4 Question: Is the addenda posted on the DOT website a pdf
document explaining the items or just a notice the addenda
has been issued?
Answer: A pdf of the addendum itself will be posted on the
DOT website in accordance with the PROJECT
ADMINISTRATION paragraph in the Notice to Bidders.
5. N/A Question: Would the County consider posting a pdf of the
plans and specifications on the DOT website for use by the
bidders in electronically transmitting information to the
bidder’s subcontractors and suppliers?
Answer: For this project DOT has transmitted the plans and
specifications in pdf format to the builders’ exchanges and
trade journals either directly or through
onlineplanservice.com. The list of builders’ exchanges and
trade journals with plans and specifications on file is on the
DOT website www.edcgov.us/DOT/bids.html
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6. P-5 Question: If the bidder chooses to submit the percentages
associated with its Subcontractor Listing on the first
business day after the bid opening rather than submitting the
percentages with its bid, is the bidder required to use the
Subcontractor Listing Form for the percentages? Must the
bidder include the bid item description in addition to the bid
item number?

Answer: Attention is directed to Addendum No.1. The
Subcontractor Listing Form need not be used for submitting
the information that defines the percentage of each bid item
subcontracted as long as all of the specified information is
included in the submittal. The bid item description and bid
item number must both be included in the bidder's
Subcontractor Listing Form.

Holders who have already mailed their proposal can contact Janel Gifford at (530) 642-
4988 (email: Janel.Gifford @edcgov.us) to arrange return of their proposal.

Inform all suppliers and subcontractors as necessary.

The Department of Transportation is only sending this response to bidders’ inquiries by
posting on the following website: http://www.edcgov.us/DOT .bids.html.

Responses to bidder inquiries, unless incorporated into formal addenda to the
contract, are not a part of the contract, and are provided for the bidder’s
convenience only. In some instances, the question and answer may represent a
summary of the matters discussed rather than a word-for-word recitation. The
availability or use of information provided in the responses to bidder inquiries is not
to be construed in any way as a waiver of the provisions of Section 2-1.03,
“Examination of Plans, Specifications, Contract, and Site Work,” of the Standard
Specifications or any other provision of the contract, the plans, Standard
Specifications, or special provisions, nor to excuse the contractor from full
compliance with those contract requirements. Bidders are cautioned that
subsequent responses or contract addenda may affect or vary a response previously
given.

Sincerely,

Janel Gifford, P.E.
Supervising Civil Engineer
Office Engineer Unit






