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TO: All Prospective Bidders
SUBJECT: Response to Bidder’s Inquiry No. 5
Project # 66106 Green Valley Road/Silver Springs Parkway Intersection
Project # 66107 Silver Springs Parkway Realignment Onsite Phase-2
Project # 66114 Green Valley Road/Deer Valley Road Turn Lanes
Joint Trench Composite Drawing for Silver Springs Unit #1
PW 09-30470, CIP No. 760107 &76114
LOCATION,
ITEM PAGE OR
NO DRAWING NO. QUESTION/ANSWER
5.01 66107 Plan Question: There are several double type GO inlets to be installed but
sheets 9 there is no bid item for them.
through 12, 14 | Answer: See Addendum No. 3.
&15 Draft
Agreement C-10
and Proposal P-
5
5.02 66017 Plan Question: For the above referenced project, there are several fire hydrants
Sheets 9 to be installed but there is no bid item for them.
through 14 Draft | Answer: See Bid item #131 and Addendum No. 3.
Agreement C-11
and Proposal P-
6
5.03 | Joint Trench | Question: | am attempting to bid the joint trench item as a sub. The plans
Plans, Section | appear to have been completely changed by hand eliminating all of the
10-1.60 “Joint | PG&E work. Unfortunately, there is a unit price for item “106 - Joint Trench
Trench” of the | 1181 If” rather than the various components required to complete the job. |
special presume this item is to include all of the trenching, conduit, & pullboxes on
provisions, Draft | the plans (less anything that has been eliminated by crossing out by hand).
Agreement C-10 | Also, the total of the trench sections = 1116 If (on sheet 2 of 10).
and Proposal P- | Then, there are partial plans in the back of the plans requiring gas and
5 electric in the intersections.
There are still quite a few large PG&E substructures that have not been
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crossed off of the plans (#7 boxes, pads, etc.) that would appear to be
unnecessary considering that the conduit has been eliminated.
Please clarify the scope of work to be done in item 106.

Answer: See future Addendum.

5.04 | 66106 Plan | Question: 1) The waterline plans call for "High Deflection Couplings".
Sheet 8 and | The High Deflection Couplings are not necessary, because there are no

66107 Plan | deflections on the plan that exceed the angle allowed for standard pipe
Sheets 9 | "bell" joints.
through 15 2) The plans show 2" blow-off, while EID standards require 4" BO on mains

10" and larger.

Answer: 1) High Deflection (HD) Couplings for the 12-inch waterline shall
be provided in the quantity indicated on the drawings based on the
stationing noted and 20 foot pipe lengths. Based on conditions
encountered in the field, EID may direct the Contractor to install them at
different locations then noted on the drawings. Also see Addendum No 3.
2) See Addendum No. 3.

Holders who have already mailed their proposal can contact Janel Gifford at (email:
janel.gifford@edcgov.us) to arrange return of their proposal.

Inform all suppliers and subcontractors as necessary.

The DOT is only sending this Response to Bidders’ Inquiries by posting on the following website:
http://www.edcgov.us/Government/DOT/Bids.aspx.

Responses to bidder inquiries, unless incorporated into formal addenda to the contract, are not
a part of the contract, and are provided for the bidder’s convenience only. In some instances,
the question and answer may represent a summary of the matters discussed rather than a word-
for-word recitation. The availability or use of information provided in the responses to bidder
inquiries is not to be construed in any way as a waiver of the provisions of Section 2-1.03,
“Examination of Plans, Specifications, Contract, and Site of Work,” of the Standard
Specifications or any other provision of the contract, the plans, Standard Specifications, or
special provisions, nor to excuse the contractor from full compliance with those contract
requirements. Bidders are cautioned that subsequent responses or contract addenda may affect
or vary a response previously given.

Sincerely,

i ofl

nel Gifford, P.E.
Senior Civil Engineer
Office Engineer



